11 juni 2007

Rädslans sommarlov

Huvudledare i Sydsvenskan 11 juni, om att sommarlovet inte är lika soligt och glatt för alla barn:

"Skolavslutningar med prästkragar, björklöv och Den blomstertid nu kommer. Stolta föräldrar med tårar i ögonvrån. Den vackraste tiden på hela året.
En hel lång sommar ligger framför skolbarnen – i deras ögon en evighet av sol och lekar.
Men för en del barn är skolavslutningen inte liktydig med förväntan i luften, utan början på en tio veckor lång plåga.
Det finns barn och unga som lever i ständig rädsla för att bli bortförda till ett land de aldrig besökt, för att bli bortgifta med en person de aldrig träffat, för att bli könsstympade eller för att bli en i raden av ”balkongflickor”, som påstås hoppa för att begå självmord. (...)
Så sent som i fredags blev en 15-årig Stockholmsflicka med skyddat boende bortförd av sina föräldrar, sannolikt för att bli förd till Egypten. Tack vare att polisen larmats och rikslarm utlysts kunde föräldrarna gripas strax utanför Helsingborg och anhållas som misstänkta för medhjälp till människorov. (...)
Enligt Socialstyrelsen, som i mars presenterade den första svenska kartläggningen av hedersrelaterat våld, är 4500 flickor och pojkar i gymnasiets andra årskurs – runt 4 procent – oroliga över att inte själva få välja vem de vill leva med. (...)
Hedersvåld betraktas ibland som en kulturell företeelse. Men alla skall behandlas lika – av lag och myndigheter. Något slags kulturrelativism håller inte:
Sverige kan aldrig acceptera att barns mänskliga rättigheter kränks.
Att den ansvariga ministern sätter frågan högt på dagordningen är rätt. Barn i farozonen får aldrig svikas. Inte på sommarlovet och inte under resten av året."

Andra bloggar om: , , , , ,

0 Comments: