03 april 2007

Kievs dörr på glänt mot EU

Signerad ledare i Sydsvenskan idag om den oroande utvecklingen i Ukraina.
EU har en betydande roll att spela genom att dess så kallade mjuka makt bidrar till demokratisering i närområdet. Grannskapsavtalet är bra, men det måste också finnas länder som Sverige som på sikt är öpna för ett fullvärdigt ukrainskt EU-medlemskap.
Men det räcker naturligtvis inte. Demokratisering måste i grund och botten växa fram inifrån. Och där har Ukraina en lång bit kvar att gå, att döma av det partipolitiska käbbel som tillåts blockera mycket av den normala politiska verksamheten, och som skulle vara osannolikt i en mogen demokrati:

"Helgens stora demonstrationer på Kievs gator påminde om den orange revolutionen för drygt två år sedan. Men det känns dessvärre länge sedan färgen orange stod för optimism och framtidshopp i Ukraina.
(...)
Om Ukraina skall kunna fortsätta att utvecklas mot en verklig demokrati behöver de orange, EU-orienterade krafterna fortsatt stöd av omvärlden.
Som så ofta krävs både morötter – ett exempel är Sveriges positiva inställning till ett ukrainskt EU-medlemskap på lång sikt – och piskor.
Just nu förhandlar EU med Ukraina om ett så kallat grannskapsavtal, genom vilket EU knyter länder som inte är aktuella för medlemskap närmare till sig. Det kommer att innebära ekonomiska fördelar för Ukraina, men motkraven på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter måste då vara mer än tomma ord.
Kievs dörr till EU kan inte vara vidöppen, men den måste kunna stå lite på glänt."

Andra bloggar om: , , , , , ,

0 Comments: