26 april 2007

Den polska häxjakten

"Jag menar att den här lagen kränker moraliska regler, hotar yttrandefriheten, pressfriheten, och universitetens självständighet."

En av Polens mest framträdande politiker, Europaparlamentarikern, historieprofessorn, förre Solidaritetsledaren och utrikesministern Bronislaw Geremek, om den ”reningslag” som skall bidra till att rensa ut personer som samarbetat med den kommunistiska säkerhetspolisen.
Eftersom Geremek vägrat att – på nytt – intyga detta, har Polens konservativ-populistiska regering avsatt honom som Europaparlamentariker.

Andra bloggar om: , , , ,

4 Comments:

Anonym said...

Jag läste detta men kan verkligen en regering avsätta en, folkvald, europaparlamentariker?

Anonym said...

Det verkar i sanning som så att det i lagen om förföljser av fd kommunister finns möjlighet att avsätta folkvalda representanter. En hel massa borgmästare och regionstyrelesordförande har avsatts på det viset. Det är dock inte helt glasklart om det är förenligt med grundlagen och enligt uttalandet från Europaparlamentets talman ang. Geremek-fallet inväntar man ett avgörande från Polens författningsdomstol.

Marianne Ekdahl said...

Ja, och enligt Europaportalen ska talmannen i det polska parlamentet ta upp frågan den 3 maj. Tills dess sitter han uppenbarligen kvar.

Anonym said...

Förlåt en yngling men jag har litet svårt att förstå det där. Kan verkligen nationell lag övertrumfa EU-lagstiftningen? Eller finns det inte någon sådan här? Vad skulle hända om något land -det kunde ju tänkas- lagstiftade om att inga roma eller sinti fick företräda landet och om någon representant för dessa folkgrupper redan varit invalda? Eller -kanske mera realistiskt- om något land beslutade sig för att i lag förbjuda ett extremistiskt parti?

Skulle alltså en EU-parlamentariker inte kunna arbeta mot sin nationella regerings intressen utan att riskera att avsättas? Det kan ju mycket väl komma att hända, ta. t.ex. abortfrågor och liknande.

Men om det går, då vet jag ett par stycken svenskar vi borde avsätta... (not really ;-)