26 april 2007

"Politiker kan trampa fel i EU-debatten utan att svenska journalister hajar till"

Journalisten Ylva Nilsson, redaktör för Europanytt och före detta Brysselkorrespondent för Svenska Dagbladet, har också insett det motsägelsefulla i regeringens uttalanden i Nederländerna och i hur man i efterhand hanterat kritiken, bland annat genom en dementi til Europaportalen. Så här skriver hon i ett e-mail:

"En underbar dementi! Nu har du stoff till en uppföljning på din artikel där du förklarar för regeringskansliet att
a) det går tyvärr inte att ge ett budskap i Holland för att glädja holländska värdar (vilken dåre kom med den bortförklaringen!) och sen säga nåt annat i Sverige.
b) det går inte heller att uttala sig stödjande för en part i en fråga där det redan har bildats läger - för eller emot - och tro att bara den
parten ska få reda på det och alla andra kommer inte att få veta om det. Bryssel läser svenska media!
c) Sveriges borgerliga regering börjar i en uppförsbacke. Sosseregeringen har redan förankrat budskapet undet flera år att Sverige är ett EU-skeptiskt land som ständigt står på britternas sida. Därför måste nya regeringen väga varje ord på guldvåg om man vill bli trodd, när man säger att man har en annan inställning till EU.

Men vilken korkad dementi....! 'Vi sa det bara för holländsk publik, vi menar det egentligen inte...' "

Om nederländska medias rapportering menar hon dessutom:

"Det är nog ingen risk att citaten var fel - de återges på flera holländska nyhetssidor, även översatta till engelska (...) Det framställs som en riktig PR-vinst för Balkenende."

Och om svenska medias rapportering:

"Politiker kan trampa fel i EU-debatten utan att svenska journalister hajar till och det tolkar jag som att vi är för få journalister som är inlästa på ämnet och uppfattar effekterna av vad som sägs."


Andra bloggar om: , , , , ,

0 Comments: