12 april 2007

Jean-Marie Le Pen fiskar invandrarröster

Jean-Marie Le Pen är en man full av överraskningar. Nationella fronten är redan ett av Europas största främlingsfientliga partier, men Le Pen vill att det verkligen ska bli ett parti för "alla".
Även för invandrare.

På partiets senaste affischer i det stundande presidentvalet gör en tonårsflicka med nordafrikanska rötter tummen ner för de två stora partierna. Både högern och vänstern har förstört allt, är budskapet. Le Pens "beurette" kallas hon, efter slangordet för en andragenerationens invandrare, "beur" ("arabe" baklänges).

Le Pen är också ute i förorterna för att fiska röster bland invånare med invandrarbakgrund - i samma Parisförorter där Nicolas Sarkozy kallade tonåriga upprorsmakare för "avskum". Alla med franskt medborgarskap ska få stanna i Frankrike, säger han, så därför ska "invandrarna" kastas ut.

Danska TV2:s korrespondent Svenning Dalgaard rapporterar att många invandrare faktiskt röstar på Le Pen, och förklarar varför.

Men det värsta är kanske att både Ségolène Royal och Nicolas Sarkozy anpassar sina budskap för att vinna över Le Pen-anhängare.

Andra bloggar om: , , ,

Barbro Hedvall i DN har för övrigt en bra signerad ledare idag om bland annat Le Pen och proteströstande.

1 Comment:

Davy said...

Nej, det är, som danska tv2 tydligen rapporterat, ett väletablerat faktum att han får många röster från invandrare. Till alla andra partiernas skam måste man erkänna att Nationella Fronten under flera decenier har varit det enda partiet som haft folkvalda med utländsk bakgrund.
Inte undra att en stor del av befolkningen inte känner igen sig i "sina" politiker, nästan enbart medelålders vita män.