19 april 2007

Kontroversiella ministrar i nya finska regeringen

Finlands nya regering slår världsrekord i andel kvinnliga minstrar, rapporterar Ekot och DN. Hela 60 procent är kvinnor, även om de tyngsta posterna går till män.

Lika uppseendeväckande är att flera ministrar är minst sagt kontoversiella val, till exempel den nye utrikeshandels- och utvecklingsministern Paavo Väyrynen. Han är före detta centerledare och utrikesminister, men har länge varit Europaparlamentariker.

I Finland har han gjort sig känd som en maktpolitiker som gjort kontroversiellla utspel. Hans positiva inställlning till Ryssland har förståeligt nog inte varit populär i Finland. Svenska folkpartiets ungdomsförbund – som självklart är lika radikala och frispråkiga som ungdomsförbund brukar vara – tryckte på 90-talet en t-shirt med texten "Free Mandela, jail Paavo"...
Efter vårens riksdagsval orsakade Väyrynen stora rubriker när han mer eller mindre krävde en ministerpost.

Även i Europaparlamentet gick han ofta mot strömmen, likaså i den liberala partigruppen ALDE, där han varit en ofta motsträvig medlem. Enligt Jakobstads Tidning har han till och med verkat för att finska centern skulle lämna ALDE och istället samarbeta med de konservativa och EU-kritiska brittiska tories, som i Europaparlamentet har relativt marginella åsikter.
Enligt bland andra Helsingin Sanomat är det sannolikt att Väyrynen inte heller i regeringen kommer att rätta in sig i ledet.

Däremot bådar det gott att Astrid Thors från svenska folkpartiet blivit Europa- och immigrationsminister. Liksom den svenska EU-ministern Cecilia Malmström (fp) är hon en tidigare Europaparlamentariker som är relativt ung, liberal, en varm EU-anhängare och förkämpe för mänskliga rättigheter, och hon har en pedagogisk förmåga att förklara komplicerade EU-frågor.
Thors är lika klippt och skuren för jobbet som Europaminister som Malmström. Kan man gissa att statsminister Matti Vanhanen sneglat på utnämningen av Malmström och försökt följa det svenska exemplet?
Liksom Malmström utlovar Thors en mer aktiv EU-politik. Förhoppningsvis kommer hon också se till att Finland driver en mer liberal och human linje även i immigrationspolitiken.
Redan har hon krävt att Finland omvärderar beslutet att skicka tillbaka irakiska asylsökande till det oroliga Irak. Det bådar gott.

Bra svenska nyheter från Finland finns på svenskspråkiga Internytt.
Läs även vad DN och SvD har skrivit om regeringsbildningen tidigare.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

0 Comments: