09 februari 2007

Medborgarinitiativ - en ny folkrörelse

Kommer du ihåg 90 000? Då är du inte ensam. Många svenskar har antagligen haft svårt att lära sig det nya nödnumret 112, som kan användas i hela EU.

I många europeiska länder är kunskapen om 112-numret ännu sämre. I Frankrike och Storbritannien är kunskaperna sämre än EU:s genomsnitt, trots att varje land har en skyldighet att informera medborgare och turister. I en del länder, till exempel Portugal, blir samtal till 112 ofta inte hanterade på rätt sätt, och nödställda blir utan hjälp. Enligt EU-kommissionens siffror kunde runt 5000 liv räddas varje år om dessa brister åtgärdades.

En namninsamling har nu startats för att nödnumret ska fungera effektivt. Bakom initativet står flera namnkunniga Europaparlamentariker, bland annat svenske Olle Schmidt (fp), fransk-tyske Daniel Cohn-Bendit (grön) och Finlands förra statsminister Anneli Jääteenmäki (c).

Initiativet sätter än en gång författningsförslaget i fokus. Inom unionen har kommissionen rätten att lägga förslag. Men de så kallade medborgarinitiativen, som formulerades i författningens artikel 47, innebär att en miljon medborgare kan kräva att en fråga tas upp på kommissionens dagordning.

Trots att författningen inte trätt i kraft, blir medborgarinitiativen fler och fler. För bara ett par dagar sedan överlämnades en petition om bättre märkning av livsmedel med GMO-innehåll till kommissionen. Men innan författningen trätt i kraft är initiativens rättsliga ställning oklar, och det finns inget som tvingar kommissionen att bry sig om dem.

Därför finns det till och med ett initiativ, European Citizens Initiative, som kräver att medborgarinitiativen ska bli verklighet oavsett vad som händer med författningen, vilket jag skrivit om här.

Det ser ut som om en ny sorts folkrörelse håller på att växa fram. Medborgarinitiativen är här för att stanna.

Andra bloggar om: , , , , ,

0 Comments: