19 december 2006

...och rätt man på rätt plats

Jan Eliasson blir FN:s särskilde sändebud i Darfur-provinsen i Sudan, enligt Ekot och Dagens Nyheter. Den förre utrikesministern och ordföranden i FN:s generalförsamling blev som bekant dubbelt arbetslös i september.
Det är naturlitvis roligt att det blir en svensk som får uppgiften att förmå den sudanesiska regimen att acceptera FN-trupper. Internationell närvaro är A och O för att få till stånd början till ett slut på världens just nu blodigaste konflikt.
Antagligen är det rätt man på rätt plats också. Eliassons är en skicklig diplomat, och han vet hur man kopplar på charmen för att ta sig fram i de internationella högdjurens värld, en nödvändighet för att kunna påverka politiskt.
Under ett möte med nätverket SNS Vision nyligen berättade Eliasson hur han under intensiva, men segdragna förhandlingar i Iran valde att lämna förhandlingarna för att besöka det berömda mattmuséet. "Svensken är galen" viskade de iranska förhandlarna, men följde ändå med och berättade om mattorna för svensken, som visade sig mycket intresserad av orientaliska mattor.
Värdarna blev naturligtvis smickrade, och förhandlingarna gick efter det mycket bättre, påstod Eliasson. Och som den lysande diplomat han är fick han naturligtvis alla närvarande att lyssna fascinerat och nicka instämmande.

Andra bloggar om: , , , ,

0 Comments: