22 december 2006

Gunnar Hökmark (m) som gruppledare i Europaparlamentet?

Kan en moderat vara aktuell för ett av toppjobben i EU? Tja, vi får se.

I mitten av januari får Europaparlamentet en ny talman när socialisten Josep Borrell byts ut mot tyske kristdemokraten Hans-Gert Pöttering. Ja, helt säkert är det inte. Formellt väljer parlamente själv ordförande, men eftersom den kristdemokratiska/konservativa gruppen EPP-ED och den socialistiska gruppen, ESP, gör upp i förväg om hur den femåriga mandatperioden ska delas mellan två ordföranden, är det högst sannolikt att EPP nu tar hem ordförandeposten. Och den ambitiöse Pöttering har varit självskriven EPP-kandidat i åratal. Så någon större överraskning lät inte talmansvalet bli.

Då måste EPP-gruppen, som är parlamentets största, få en ny gruppledare. Intressant nog är svenske moderaten Gunnar Hökmark en av de främsta kandidaterna. Men mot franske Joseph Daul, som suttit i parlamentet längre och som har stöd av de tre största nationella delegationerna i EPP, fransmänne, tyskarna och britterna, har nog Hökmark ingen chans. I princip alla val inom parlamentet – till ordförande, vice ordförande, utskottsordförande, gruppledare osv – hänge intimt samman med hur många ledamöter som finns i grupper och nationella delegationer och vilken intern tyngd de därmed har.

Oavsett Hökmarks egenskaper som politiker, talar även andra skäl än de rent numerära emot att han tar över EPP-gruppen. Moderaterna har ingen central roll inom EPP. Som marknadsliberaler och skarpa motståndare till allt som påminner om att befogenheter överförs från medlemsstaterna till EU, befinner de sig snarast i marginalen av den övervägande kristdemokratiska EPP-gruppen, som har rötterna i en mer socialt ansvarstagande konservatism. Liberalism i den svenska, danska, brittiska och holländska meningen har inget stort stöd i resten av EU, utan är oftare ett skällsord.

Inom EPP ställer sig moderaterna ofta lite vid sidan om, tillsammans med de EU-skeptiska brittiska tories. Jag har svårt att se att EPP skulle kunna välja en moderat som gruppledare.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

0 Comments: