27 november 2006

Pappor som kommer ut

Jag blir lika glag varje gång som män engagerar sig i debatten om barn, föräldraskap och strider för ett mer jämställt föräldraskap. Nu senast är det Expressens politiske redaktör PM Nilsson, som beskriver hur svårt det är att kombinera arbete och familjeliv, och slår ett slag för en mer individualiserad föräldraförsäkring.

Fortfarande tar svenska mammor urunt 80 procent av föräldraledigheten. Men papporna tar ut allt fler föräldradagar. Det går oändligt långsamt, men framåt, trots allt. Föräldraskap är inte längre bara en angelägenhet för mammor. Att allt fler män tar del i den ideologiskt ladadde debatten om föräldrar och barn är ett tecken på det.

Några exempel: Erik Ullenhag (fp) som i somras röt till mot hemmafrukramaren Elise Claeson i Svenska Dagbladet. Ulf Öfverberg som i P1 attackerat vårdnadsbidraget som under valrörelsen stack fram sitt fula tryne. Och varför inte Hemliga pappan, Andreas Ekström, vars popularitet antagligen beror på det enorma sug som finns efter pappor som vågar vara engagerade pappor även i offentlighetens ljus. Han har även även argumenterat för en tredje pappamånad.

Har det då något gemensamt, dessa män?
Ja, det har de. Alla, utom den hemliga pappan, som av naturliga skäl är opolitisk, är liberaler. Och det är faktiskt inte något som förvånar.

Andra bloggar om: , , ,

0 Comments: