11 november 2006

När ska vi börja prata om Bildts politik istället?

En del av Carl Bildts aktieportfölj har hamnat i vapen- tobak- och porrindustrin, rapporterade Göteborgs-Posten igår. Och drevet är igång igen.
Först var det Vostok Nafta-aktierna. Sedan Lundin Oil. Och nu 10-miljoner-innehavet i Legg Mason, ett amerikansket förvaltningsbolag. Via dotterbolag har en liten del av företagets fondpengar hamnar i tvivelaktiga branscher.
Men börjar inte det hela gå för långt nu? Att utrikesministern ägde aktier i Vostok Nafta och fortfarande inte vill kommentera innehavet i Lundin Oil är fel. Helt åt skogen, faktiskt.
Men de journalister och andra kommentatorer som nu förfasas över aktierna i Legg Mason kanske skulle se över sina egna ekonomiska intressen först. Jag tror att mycket få svenskar INTE har pengar placerade i vapen, tobak, alkohol och porr, antingen via egna fond- och aktieinnehav eller via statligt placerade pensionspengar.
Men ofta är detta svårt att ta reda på. Och de allra flesta struntar i vilket. Många av de få som hade brytt sig om det om de hade vetat, väljer att inte ta reda på hur pengarna är placerade. Det är enklare att blunda. Det man inte vet har man inte ont av, eller hur?
Om de som nu står bakom det nya drevet mot Bildt inte har ont av att de själva har intressen i tvivelaktiga branscher, varför är nu Bildts aktieinnehav så upprörande?

Det värsta är inte hyckleriet.
Det värsta är att det överdrivna intresset för ministrarnas privatliv gör att vi inte kommer till skott och börjar diskutera vilken politik som förs, eller bör föras.

Carl Bildt gjorde ett lysande jobb i dagens Lördagsintervju i P1, och visade att han som utrikesminister har prioriteringarna rätt för sig. För det mesta i alla fall.
Borde inte det vara viktigare att prata om än om aktierna?

Andra bloggar om: , , , ,

1 Comment:

Anonym said...

Du glömde upplysa om Bildts aktiva medverkan till att bidra till sk. demokrati i Irak. Bildt har i allra högsta grad varit med om att bidra och iscensätta det elende som nu utspelas, med total anarki i Irak. Inte kommer det att bli mindre terrorism. Dumdristigt.
Även Bush faller på detta grepp borta i USA.

Att Carl Bildt dessutom har att göra med vapen och porrindusrtin förvånar mig inte ett dugg. Profit går före etik. (Liksom med oljan i Irak...)
Man begär ju lite mer av en utrikesminister. Lite mer smarthet och smidighet.

Kort och gott handlar det inte om dubbelmoral. Det handlar om Sveriges utrikes minister. En skamfläck.