29 maj 2007

Reinfeldts dubbelspel

Fredrik Reinfeldt reser som bekant runt till de länder som är mest kritiska till Angela Merkels försök att ro EU:s konstitutionella fördrag i hamn. Efter att ha besökt Nederländerna, Storbritannien och tagit emot Tjeckiens premiärminister i Stockholm, åkte statsministern igår till Warszawa för att möta tvillingarna Kazcynski.
Syftet med samtalen är att bidra till en kompromiss om fördraget, men i Polen var framgången begränsad, enligt TT och Ekot. Polen vill fortfarande riva upp den omsorgsfullt utformade kompromissen om röstreglerna, vilket är oacceptabelt för övriga EU-länder.

Men varför gör Reinfeldt det här? har jag frågat mig tidigare.
Till TT sade Reinfeldt igår att: ”Min utgångspunkt är att ta ett aktivt ansvar för Europas framtid”.
Det är möjligt att Reinfeldt gör en lysande insats genom att bidra till att en uppgörelse om ett nytt fördrag kan nås. I så fall är han värd en applåd.

Men anledningen till att Sveriges statsminister kan åka runt till ”bråkstakarna”, som TT kallade de fördragskritiska länderna, är naturligtvis att det finns en känsla av samhörighet mellan de länderna och Sverige, eftersom Sverige har ett rykte som en ganska motsträvig EU-medlem.

Lika barn leka bäst.
Det är förutsättningen för alla förhandlingar.
Det skulle vara omöjligt för varma EU-vänner som Belgiens Guy Verhofstadt, Spaniens Luis Zapatero eller Italiens Romano Prodi att göra en liknande charmoffensiv gentemot "bråkstakarna".

Inför sina samtalspartners drar Reinfeldt fördel av Sveriges väl inarbetade varumärke som motsträvig europé, samtidigt som han inför svenska väljare kan tala om "aktivt ansvar för Europa" och att Sverige tillhör "kärnan i Europa".
Dubbelspel, kallas sådant.

Det kan vara ett farligt spel om man som regeringen vill övertyga övriga EU-länder om att alliansregeringen är en mer pålitlig EU-vän och allianspartner än vad socialdemokraterna var.
Och inte ser det särskilt snyggt ut, heller.


Publicerad av Europa-Nytt.

Andra bloggar om: , , , , ,

0 Comments: