10 januari 2007

Ingen moderat ledning i Europaparlamentet

Som väntat blev inte Gunnar Hökmark gruppledare för höger-mitten-gruppen EPP-ED i Europaparlamentet. Istället valdes Joseph Daul, fransk jordbrukare från Jacques Chiracs UMP, som knappast kommer att dra parlamentets största politiska grupp i en mer reformvänlig inriktning.

Men Hökmark fick nog oväntat stort stöd: 115 röster mot Dauls 134.
- För att vara nordbo, mitten-höger och Turkietvän kom jag ändå rätt långt, sade Hökmark till TT igår.

Helt rätt. Hökmark, som en gång tillhörde Carl Bildts gamla "bunkergäng", har stärkt sina och moderaternas aktier inom partigruppen genom en mjukare politik à la nya moderaterna och genom att vara en aktiv medlem i det prestigefyllda ekonomiska utskottet. Men en ledamot från ett parti som ofta samarbetar med brittiska tories och ofta ställer sig vid sidan av majoriteten i EPP-ED-gruppen genom en mer EU-kritisk och mer marknadsliberal hållning, skulle aldrig få så brett stöd som skulle krävas för att bli gruppledare.

Visst hade det varit en fjäder i hatten för Sverige om Hökmark hade fått förtroendet från sina partigruppskamrater. Och visst skulle EPP-ED-gruppen behöva en större dos reformvilja, ekonomisk liberalism och respekt för subsidiaritetsprincipen.
Men den EU-kritiska hållning som moderaterna ofta visar upp i Europaparlamentet, men inte på hemmaplan, är knappast en fjäder i hatten för moderaterna.

Se vad EU Observer och Svenska Dagbladets ledarsida skrivit, och vad jag skrivit tidigare.

Andra bloggar om: , , ,

0 Comments: