18 januari 2007

Fortsatt flyttcirkus för Europaparlamentet

En av utmaningarna, som det brukar heta, för Europaparlamentets nye tyske talman Hans-Gert Pöttering är frågan om flyttcirkusen mellan Bryssel och Strasbourg. Motståndet mot att låta parlamentet stanna i Bryssel - i likhet med kommissionen och rådet och numera även många toppmöten - är stor, framför allt från Frankrike, som för allt i världen inte vill ge upp Strasbourg. De flesta andra politiker i parlamentet, i nationella regeringar och i kommissionen vågar inte lyfta frågan av rädsla för att stöta sig med Frankrike. Den fransk-tyska axeln är, som vanligt, en särskilt stark allians.

One Seat-kampanjen som initierades av EU-minister Cecilia Malmström och som fått mer än en miljon röster har dock gjort det svårt att negligera frågan. Reformvänliga parlamentariker vill föra upp frågan på dagordningen, men de dominerande partigrupperna vill inte stöta sig med Frankrike. Idag sade Pöttering nej till att diskutera frågan, under förvändningen att det inte är lönt så länge Frankrike och Tyskland står bakom Strasbourg.

Men stödet för att stoppa flyttcirkusen blir långsamt, långsamt större. För ett par år sedan var det knappt möjligt att beröra frågan i parlamentet. Varje antydan till att föra upp frågan på dagordningen stoppades effektivt av upprörda fransmän som hotade att gå ur sina respektive partigrupper.

Men pressen på att diskutera både den frågan och andra reformer av parlamentets arbete på allvar är stor. Att en tredjedel av parlamentarikerna röstade på andra talmanskandidater än Pöttering är kanske ett tecken på det. Den nye talmannen får akta sig för att gå alltför mycket i sin partiordförande Angela Merkels ledband om han vill behålla parlamentarikernas förtroende.

Det går alltså åt rätt håll, även om slöseriet med medborgarnas pengar och parlamentarikernas tid kommer att fortsätta ett bra tag till.

Andra skriver intressant och bloggar om: , , , ,

0 Comments: