22 juli 2006

Vi får inte bli tysta inför Kina

Krönika i Sydsvenskan 20 juli 2006

Ostindiefararen Götheborg och det svenska kungaparet möttes på tisdagen i Kantons hamn av flaggviftande människor, orkestrar och vita duvor.
Kina är hett. Ekonomin sjuder. Tillväxten är cirka 11 procent om året. Den kommunistiska regimen styr landet med järnhand, men kapitalismen har släppts fri.
I Kina förknippas Ostindiska kompaniet med fredlig handel och Sverige med frihandel, menar Sveriges ambassadör i Kina, Börje Ljunggren. Den 20 man starka näringslivsdelegation som följer med på resan hoppas därför att detta statsbesök, det första på 25 år, skall öppna fler dörrar för svenska företag. Möjligheterna är enorma.
På kungens program idag står bland annat att inviga Ericssons nya Asienhögkvarter i Peking. Den svenska delegationen skall möta president Hu Jintao. Utrikesminister Jan Eliasson skall senare i veckan träffa sin kinesiske motsvarighet Li Zhaoxing.
Idag sker också något som sannolikt varken kungen eller utrikesministern kommer att tala om.
Idag ställs advokaten Chen Guangcheng från Shandong-provinsen inför rätta. Guangcheng har förföljts och hotats för att ha offentliggjort sena tvångsaborter, tvångssteriliseringar och andra övergrepp i familjeplaneringens namn. Åtalet gäller officiellt ”avsikt att förstöra offentlig egendom”.
Denna politiskt motiverade rättegång är bara en liten bråkdel av alla de brott mot de mänskliga rättigheterna som pågår i den kommunistiska diktaturen varje dag:
Politiska dissidenter och religiösa och etniska minoriteter förföljs. Eftersom Kinas författning förbjuder ”sabotage av det socialistiska systemet” kan oppositionella och intellektuella åtalas för att ha hotat statens säkerhet eller stört den allmänna ordningen. Andra dissidenter kan ”försvinna” eller låsas in på mentalsjukhus.
Kina verkställer flest dödsstraff i världen. Politisk indoktrinering och censur tillhör vardagen. De ansvariga för Tiananmenmassakern 1989 går fortfarande fria. Med de enorma dammbyggena har följt brutala tvångsförflyttningar av minst en miljon människor.
Listan kan bli mycket, mycket längre.
Efter den 11 september 2001 har Kina använt USA:s och Europas kamp mot terrorism som en skruvad förevändning för att gå hårt åt till exempel muslimer i Xinjiang-provinsen genom att kalla dem ”islamiska terrorister”.
Terrorismen är ett allvarligt hot. Men västvärldens övertramp har också bidragit till att kritiken mot diktaturers övergrepp delvis tystnat.
Tortyren i Guantànamolägret och Abu Ghurayb och dödandet av civila i Irak har underminerat USA:s trovärdighet som förespråkare av mänskliga rättigheter och gjort USA mindre villigt att komma med kritik.
Europas angrepp på de individuella friheterna, framför allt genom utökade möjligheter till övervakning –justitieminister Thomas Bodströms förslag är bara ett exempel – har minskat vårt politiska inflytande i fråga om mänskliga rättigheter.
Kinas ekonomi har naturligtvis enorm betydelse.
Tidens melodi är att bocka för den ekonomiska stormakten Kina.
Det är nästan som om Kinas långvariga policy om icke-inblandning i landets ”inre angelägeneter” har bönhörts internationellt.
I Sverige är det nästan också tyst.
Ingen vill ju gå miste om de ekonomiska möjligheterna på en marknad med 1,3 miljarder konsumenter.
Svenskt Näringslivs ordförande Michael Treschow som leder näringslivsdelegationen påpekade härom dagen att ”Kina är en totalitär stat”, men att det inte är ”så lätt att anpassa sig till USA heller”.
Många svenskar har en bild av Sverige som världssamvete och moralisk stormakt.
Upp till bevis!

Marianne Ekdahl

Upphovsrättsskyddat material

Andra bloggar om: , , , ,

0 Comments: