25 juli 2006

Strategi à la Reinfeldt

Huvudledare Sydsvenskan juli 2006

Sedan moderatledaren Fredrik Reinfeldt lanserade de nya ”mjuka” moderaterna har många haft svårt att känna igen partiet. Skattesänkarretoriken har nästan tystnat och ersatts med välfärds- och arbetsrättskramande à la socialdemokraterna.
Men strategin att locka mittenväljarna har inte mottagits väl av alla inom partiet. Troligtvis var det därför som moderatledaren i sitt sommartal i Vaxholm igår lade ytterligare förslag till skattesänkningar och uppmanade den borgerliga alliansen att skynda på förslagen till skattesänkningar.
Att vinna mittenväljarna är grundläggande om regeringsmakten skall kunna erövras. Men om priset är svikna kärnväljare kan det bli för högt.
Reinfeldt har inte gjort ännu en politisk U-sväng. Men att moderaterna delvis visar upp sitt gamla ansikte behöver inte vara fel.
I Sverige, där skattetrycket är bland de högsta i världen, behöver det politiska landskapet ett eller flera partier som driver krav på lägre skatter.
Även för moderaterna är det antagligen nyttigt – få väljare anser moderaterna vara helt trovärdiga i rollen som välfärdskramare.
Men även för den borgerliga alliansen. En borgerlighet som till stor del låter sig styras av socialdemokraternas dagordning och verklighetsbeskrivning tyder på anpasslighet till ett långvarigt socialdemokratiskt styre, inte på självsäkerhet och tilltro till de egna idéerna.

Upphovsrättsskyddat material.

0 Comments: