14 december 2006

Men EU:s murar kanske, kanske blir lite lägre...

I andra frågor går den politiska utvecklingen inom EU åt rätt håll. Igår deltog jag i en diskusison med Håkan Jonsson, statssekreterare (fp) för EU-minister Cecilia Malmström. Han var faktiskt optimistisk vad gäller Europas attityd till invandring och arbetskraftsinvandring.
Båtar fulla med afrikanska migranter fortsätter att komma till södra Europa natt efter natt. Och samtidigt som länder som Spanien anstränger sig för att stoppa migranterna, skulle EU klara sig sämre utan deras billiga arbetskraft.

Europa behöver invandrarna. Befolkningarna blir allt äldre, det finns stor enighet om att vi behöver arbeta mer och längre för att klara av välfärden, och i vissa branscher och regioner har arbetskraftsbristen länge varit ett faktum.
Men för ett par år sedan var det både i Sverige och i övriga EU svårt att få gehör för tanken att invandring är något positivt, inte minst ur ekonomisk synvinkel. Inom EU har det oftast lutat åt högre murar och en mer restriktiv politik.
Men attityden börjar mjukna. Som exempel nämnde Håkan Jonsson att regeringen den senaste tiden inte fått en enda kritisk fråga i ämnet i riksdagens EU-nämnd. Normalt finns det ju, som tur är, en del kritiska svenska röster till de restriktiva inslagen i EU:s inrikes och rättliga samarbete.
En något mer öppen attityd till invandring märks även på dagens och morgondagens EU-toppmöte, även om fokus fortfarande ligger på att stoppa den illegala invandringen och samarbeta med ursprungsländerna för att hindra migranterna redan där.
Även i Sverige har ju attityden till arbetskraftsinvandring blivit öppnare, både genom att Sverige fått en ny regering och genom Kommittén för Arbetskraftsinvandring, som i oktober lämnade sitt slutbetänkande.
Jag tror helt enkelt att de ekonomiska realiteterna börjar sjunka in. Som vanligt handlar det mest om pengar.

Andra bloggar om: , , , , , ,

0 Comments: