24 mars 2008

Två kvinnor som får direktörerna att darra

Europakrönikan 25-26 mars 2008
Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda

Vem är mäktigast i Bryssel? Utan tvekan Neelie Kroes, konkurrenskommissionären.
På skärtorsdagen anklagade hon återigen Microsoft för att vägra att efterleva kommissionens antitrust-dom, och hotade med nya böter på 30 miljoner kronor per dag efter den 1 april. Tidigare har Kroes gett Microsoft rekordböter på sammanlagt runt 15 miljarder kronor för att medvetet missbruka den dominerande ställningen för sitt operativsystem Windows (nu Vista).
- Talk is cheap, men om du går förbi EU:s regler kommer det att kosta, sade hårdhudade Kroes på en presskonferens nyligen. Vi vill inte ha snack och löften. Vi vill att reglerna efterlevs.

Microsofts Bill Gates darrar uppenbarligen inte i knävecken när Neelie Kroes namn nämns – men näringslivets övriga giganter gör det! Kroes har fått Siemens att betala rekordböter för kartellbrott. Den europeiska hisskartellen fick nyligen de största böterna genom tiderna. Antitrust-polisen Kroes kan stoppa sammanslagningar av de allra största bolagen.
För knappt en månad sedan fick kommissionen energijätten Eon att gå med på att sälja ut en del av sitt elnät. Det var oväntat, och sågs som en inledande seger för kommissionen i den pågående kampen om att öppna upp energimarknaderna för mer konkurrens genom att skilja på energiproduktion och distributionsnätverk. Eons utspel kan förhoppningsvis bli ett föredöme för andra energibolag.
Kroes har makt, och hon vet hur hon ska använda den.

Men lite oväntat har hennes kollega Viviane Reding, kommissionär från Luxemburg, seglat upp som storbolagens nya mardröm. Redings portfölj, information och media, brukar inte anses som särskilt åtråvärd, eftersom EU har relativt lite att säga till om inom TV och radiofrågor.
Men förra året visade hon att hon har muskler, och att hon är beredd att använda dem, när hon tvingade mobiltelefonbolagen att införa ett tak för mobilsamtal från och till utlandet. Och snabbt gick det från förslag till det att semesterfirarna kunde ringa billigare.
Det har gjort Reding respekterad i näringslivet och populär hos konsumenterna. Och gett henne själv blodad tand:
Nu har hon gett sig i kast med utlandstaxorna för SMS och mobilt Internet, som fortfarande kan vara vettlöst höga. Inte oväntat föredrar mobiloperatörerna självreglering, men om de inte har sänkt taxorna den 1 juli, blir det lagstiftning istället:
- Den här gången litar jag på att företagen själva klarar av att lösa problemen. Men under tiden planerar jag en ny förordning…, hotade Reding för en vecka sedan.

Vivianne Reding följer samma principer som Neelie Kroes: företag ska inte tillåtas missbruka sin ställning, konsumenterna ska ha rätt att välja själva och att inte bli skinnade.
Kroes och Reding är en mardröm för en del företag. Men riktigt goda vänner för de allra flesta. Konkurrens och transparens gynnar både företag och konsumenter.

Marianne Ekdahl


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

4 Comments:

Anonym said...

Jag har ett tips till Nelly: Att IKEA integrerar den där lilla skruvnyckeln i möbelpaketen är ju minst lika konkurrenshämmande som att vi får IE och Mediaplayer integrerade i Windows. Kläm till Kamprad! Att det blir besvärligare för konsumenterna spelar ju tydligen ingen roll ;-)

Anonym said...

Att konkurrens och transparens gynnar både företag och konsumenter borde vara självklart. Fast ibland undrar man ju... Och om signaturen bengt försöker vara rolig, ironisk eller bara är ofattbart inskränkt vet jag inte. Kloka EU initiativ är välkomna!

Anonym said...

EU:s åtgärder mot konkurrensbegränsning har varit ganska framgångsrika. Jag lägger in en länk här till ett inlägg som jag skrivit på en annan blogg där jag bl.a. citerar en uppgift om de miljardbelopp EU dragit in genom att stämma företag som Siemens, Mithubishi, Toshiba, Alstom och andra.

I samtliga dessa fall har det varit fråga om olagliga kartellbildningar, dvs. företag har kommit överens om priser eller ingått s.k. anbudskarteller. Ingenting av detta är tillämpligt på Microsoft. Här traskar Kommissionen patrullo efter amerikanska advokater som kommit på vilket fett byte Microsoft är. Resultatet blir -förutom en saftig inkomst av böter- att de miljoner kunder som vill ha mediaspelare och webbrowser inbyggda och färdigkonfigurerade i operativsystemet nu själva måste bry sig om dessa ganska knepiga ting. Konkurrerande produkter finns lätt tillgängliga som vi vet men något måste vara fel eftersom de sakramentskade konsumenterna trots allt föredrar Microsoft produkter ;-)

Varför myndigheterna skall skydda ineffektiva företag har jag svårt att förstå. Men, som vi vet, är det ytterst populärt i "gewisse Kreise."

Så: heja Nelly men koncentrera dig på dem som verkligen skadar konsumenterna genom explicita eller underförstådda prisöverenskommelser och marknadsuppdelningar: banker, försäkringsbolag, livsmdelskedjor, flygbolag, energiföretag och många andra.

Anonym said...

Ursäkta att jag stör igen men det här kom just som ett brev på posten (innan den privatiserades):

http://www.europanytt.se/default.asp?id=1720

Så skall det låta!