09 mars 2008

Självständighet löser inte problemen

Europakrönikan 25-26 februari 2008
Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda

För nio år sedan, 1999, satte Natos bomber stopp för Serbiens våld mot kosovoalbanerna. När jag ett år senare besökte provinsen Kosovo var rollerna ombytta: det var det den serbiska minoriteten som förföljdes, inte den albanska majoriteten.
Och de etniska spänningarna har knappast upphört sedan dess, utan underblåsts av motsättningen mellan serbisk nationalism och kosovoalbanska krav på självständighet. Trots den massiva internationella närvaron, då som nu. Och frågan om Kosovos rättsliga status har förblivit en av Europas mest svårlösta problem.
Men för några dagar sedan utropade Kosovo till slut självständighet.
Men Kosovofrågan fortsätter att splittra Europa. En grupp länder kommer snabbt att erkänna den nya staten, medan en del väntar, och andra vägrar. Det finns ingen ansats att koordinera erkännandena av Europas nyaste stat, trots att Kosovo kommer att spela en central roll i EU:s förhållande till Balkan.

Det finns flera skäl till att Kosovo är betydligt mer problematiskt än andra Balkanländer som utropat självständighet.
Ett självständigt Kosovo utmanar samförståndet som funnits sedan andra världskriget om att gränslinjerna i Europa inte får röras, som författaren Richard Swartz har påpekat i SvD: ”I fallet Kosovo har man dock de facto övergivit denna politiska linje. Kosovo ska skiljas från Serbien mot Belgrads uttryckliga vilja. (…) För första gången sedan krigsslutet förlorar en suverän europeisk stat en betydande del av sitt territorium.”
För Serbien är Kosovo närmast helig mark, enligt myten vaggan för Serbien. Att ge upp Kosovo är otänkbart för de flesta serber, och därför även för Ryssland, Serbiens nära allierade.
Ett självständigt Kosovo kan också ge separatistiska och nationalistiska rörelser i Europa luft under vingarna. Inte minst brukar Spanien ständigt vara på vakt mot allt som kan ge legitimitet åt den katalanska och baskiska separatismen. Likaså oroar sig Rumänien för Transsylvanien.

Men i praktiken kommer Kosovos självständighet länge att mest likna en skrivbordsprodukt. Kosovo kommer att fortsätta vara beroende av EU:s och Natos stöd för att bygga upp ett fungerande samhälle och garantera ett minimum av säkerhet.
Problem i detta Europas fattigaste hörn är oräkneliga: arbetslösheten är nästan 50%, korruptionen är utbredd, kriminella nätverk och trafficking ett stort problem. För att uppnå verklig självständighet krävs ett ordentligt ekonomiskt uppsving parallellt med uppbyggnaden av demokrati och rättsstat. Och om de etniska spänningarna ska minska har Serbien en avgörande roll.
Att Kosovo till utropat självständighet löser inte de grundläggande problemen. Det enda som står helt klart är att Kosovofrågan kommer att förbli ett orosmoln för EU, kanske än mer idag än tidigare.

Marianne Ekdahl


Andra bloggar om: , , , , , ,

7 Comments:

Edith said...

Varför skulle det inte lösa problemet? Det har ju gjort det för Kroatien, Bosnien, slovenien och Montenegro - så varför skulle det inte lösa sig för Kosova?

Under hela tiden albanerna var under serbernas styre, så fick de för de första inte prata sitt eget språk utan var först tvungna att lära sig serbiska ( fd jugoslaviska ) och sedan albanska, pratade de albanska blev de trakaserade och var tvungna att muta poliser så att de inte skulle bli fängslade elr ihjälslagna. Albanerna fick inget finansiellt stöd heller - hur många univeristet och andra skolor såg du när du var där nere? Det fanns bara ett enda universitet i hela Kosovo före -99. Varför investerade inte serberna i kosova , som de påstår vara sin heliga vagga? Nu när de äntligen är fria eller de kanske inte är det riktigt än, men de kan nu äntligen satsa på utbildning och att bygga upp landet på deras eget sätt och med huvudspråket som albanska och sedan engelska, INTE serbiska. Det har ju resten av de länderna gjort, jag har inte hört något om någon av deras regeringar har kraschat elr liknande.

Jag tycker att det var på tiden att Kosova blev självständigt, man har ju trots allt förhandlat om detta i ca 9år och följer de Ahtisaris plan så kommer det säkert att gå undan.

All men are created equal, Kosovars too ;)

Fatos R said...

Marianne Ekdahl har rätt till en viss del, men slutsatsen är inte rätt.
Arbetslösheten, ekonomin, koruptionen är frågor som berör alla stater, inte bara Kosova utan alla länder även Sverige. Alla starter är svåra för alla inte bara för Kosova.

Men istället att man ska hjälpa en komma på fötter så sätts det käppar i hjulet.
Kosovos framtid hänger inte på Serbien, utan den hänger på själva kosovarer och alla utländska investeringar. Sedan har man glömt att Kosova är ett ungt befolkat land, många ungdomar som läser och utbildar sig och många kan jobba bara de har jobb tillfälle.
Brukar man inte säga att ungdumen är framtiden Marianne???

Hur lång tid har det inte tagit för Sverige att bygga detta fantastiska land???
Sverige har kämpat med att minska utvandringen till Amerika, kämpat med att minska alkoholismen få bättre vård, psykvården, få ner arbetslösenten. Allt det som jag rabblade upp är händelser under dem senaste 100 åren...Skulle Sverige ge upp??? Nej, istället så kämpade man till det bättre precis vad Kosova ska/måste göra.

Ett år efter kriget så ville du se ett blomstrande Kosovo??? Är inte det ett märkligt sätt att tänka på?

När man har varit med i en tragedi så brukar man gå igenom visa faser: 1 chock fasen, 2 reaktions fasen, 3 bearbetnings fasen och slutligen 4 nyorienterings fasen.
I det fallet som du beskriver i din artikel att det var ombyta roller, då var befolkningen i Kosova i reaktions fasen.
Nu när man är i nyorienterings fasen så bjuder man in även serber till att bygga ett lika fantastiskt land som Sverige, så vill inte kosovoserberna det!!!
Man kan ställa frågan varför? Kan det vara för att Serbien lägger sig i, eller är det kanske för att serber fördrivs från Kosova nu ????

Det är en liten förklaring till din förvåning kanske, vem vet.

Går man en boxnings match så kastar man inte in handduken efter första slaget??? Man kämpar och kämpar tills man har uppnåt det man vill.

Det måste byggas broar mellan Kosovarer oberoende nationalitet: serber, albaner, turkar, romer etc för att man ska lyckas dra ner på arbetslösheten, få igång ekonomin, bekämpa koruptionen och bygga upp demokratin i erupas hörn, där den har varit mest saknad.

Lycka till alla kosovarer, gud bevare er.
Gud bles Kosova

Anonym said...

Kosova har ALLTID varit Albanernas land Serbslavien har tillhört serbslaverna(darför heter det jugoslaveien = serbslavar

Anonym said...

Anonym said...
Vad händer med de som döda serberna under krigen? Borde man inte leta efter de albanska generalerna som dödade serber?
Så stort hot mot just serber och hatet slutar inte att växa.Och man pratar om att hedra familjer å så vidare men ingen som tänkt å hedra de serbiska familjerna de miljoner serber som blivit dödade?Om ni inte kommer ihåg så va juh albaner allierade med hitler kommer ni ihåg d?

Anonym said...

Anonym said...
Vad händer med de som döda serberna under krigen? Borde man inte leta efter de albanska generalerna som dödade serber?
Så stort hat mot just serber och hatet slutar inte att växa.Och man pratar om att hedra familjer å så vidare men ingen som tänkt å hedra de serbiska familjerna de miljoner serber som blivit dödade?Om ni inte kommer ihåg så va juh albaner allierade med hitler kommer ni ihåg d? Alla som inte är serber har rätt å Älska sitt land men är du serb så får du inte det..å vad hände med EU's löfte som de lovade serberna? höll de det neej bara tomt prat. Här har ni ett klipp ni kan se vad albanerna gjorde då kfor m.m skulle se till så inga byggnader skulle förstöras å med det menar jag kyrkor.

http://www.youtube.com/watch?v=0RQnJnBSSYM

Om det nu verkligen var deras varför skulle de då förstöra de?
Albanerna var allierade med turkana,med hitler å i dagens läge med USA.

Fatos R. said...

Svar till Anonym ( eftersom hon/han inte vågar sitt namn)

man ska hedra alla familjer inte bara albanernas eller serbernas familjer som har dödats i kriget. Vad det gäller och hitta dem generaler ( som anonym påpekar ) ska vi först och främst hitta de serbiska generaler som har massakrerat bosnier, kroater och albaner, trots allt vi ser jo på¨våra grannar (serberna) på hur pass duktiga de är på att hitta/skydda sina skyldiga generaler. sen skriver du att vill se videoklipp på förstörda kyrkor, dem finns det säkert, men först får du leta vad serberna gjorde/ förstörde för byggnader. Men nej det räknas inte.
jag försvarar inte de som brände ner kyrkorna, tycker att det är synd att de förstör en kultur arv som tillhör Kosovas befolkning.

Du pratar också om hatet som bara kommer att växa bland serber/ albaner men du bidrar också i att hatet växer att du gemför allierade. På tal om allierade så är serber allierade med barbarerna som för ett par veckor sedan förstörde Georgien... så gå inte in på sånt.

Jag ska berätta om en byggnad som betyder mycket för mig, mitt hem i hemlandet Kosova.

Under Kosovokriget så var inte huset bebodd för vi hade flytt till Sverige, under tiden så använde serbiska krypskyttar huset under ett par veckor. Efter att de hade lämnat huset så satte de eld på det, vad gjorde huset för ont mot dem.

Till skilnad från dig anonym så respekerar jag offren som stypat i ett dumt krig som aldrig borde ha hänt och jag hatar inte serber precis som du hatar albaner...

Fatos R. said...

Svar till Anonym ( eftersom hon/han inte vågar sitt namn)

man ska hedra alla familjer inte bara albanernas eller serbernas familjer som har dödats i kriget. Vad det gäller och hitta dem generaler ( som anonym påpekar ) ska vi först och främst hitta de serbiska generaler som har massakrerat bosnier, kroater och albaner, trots allt vi ser jo på¨våra grannar (serberna) på hur pass duktiga de är på att hitta/skydda sina skyldiga generaler. sen skriver du att vill se videoklipp på förstörda kyrkor, dem finns det säkert, men först får du leta vad serberna gjorde/ förstörde för byggnader. Men nej det räknas inte.
jag försvarar inte de som brände ner kyrkorna, tycker att det är synd att de förstör en kultur arv som tillhör Kosovas befolkning.

Du pratar också om hatet som bara kommer att växa bland serber/ albaner men du bidrar också i att hatet växer att du gemför allierade. På tal om allierade så är serber allierade med barbarerna som för ett par veckor sedan förstörde Georgien... så gå inte in på sånt.

Jag ska berätta om en byggnad som betyder mycket för mig, mitt hem i hemlandet Kosova.

Under Kosovokriget så var inte huset bebodd för vi hade flytt till Sverige, under tiden så använde serbiska krypskyttar huset under ett par veckor. Efter att de hade lämnat huset så satte de eld på det, vad gjorde huset för ont mot dem.

Till skilnad från dig anonym så respekerar jag offren som stypat i ett dumt krig som aldrig borde ha hänt och jag hatar inte serber precis som du hatar albaner...