13 oktober 2007

Fint beröm!

Svenska mediers EU-bevakning är oftast mer ytlig och okunnig än bevakningen av inrikespolitiken. Det brukar jag ofta påstå.

I en bra artikel på Europaportalen, gör Bengt O. Karlsson, internationell konsult och tidigare departementsråd vid finansdepartementet, en liknande analys under rubriken "Så kan EU-bevakningen förbättras". Han menar bland annat att de traditionella medierna sviker i bevakningen av EU, och hoppas att alternativa webb-baserade media kan fylla informationsunderskottet.

Och trots den livliga debatten som förs på t ex Europaportalen, saknas den "djupgående analysen av de europeiska frågeställningarna", menar han.

Jag brukar lägga ett gott ord för Europa-Nytt som drivs av Ylva Nilsson. Bengt ger också Europa-Nytt en eloge för den rappa nyhetsförmedlingen av frågor som inte anses få plats i de konventionella medierna.

Sedan skriver Bengt, och jag rodnar lite över jämförelsen med Sveriges kanske främsta Europajournalist:

"Mera analytiska inlägg får man t.ex. hos Marianne Ekdahl, f.d. politiskt sakkunnig i Bryssel och Annika Ström Melin. I övrigt saknas mera ambitiösa svenska Europabloggar praktiskt taget helt. Något som kan jämföras med den mängd av kvalitativa EU- och Europabloggar av skiftande politisk inriktning som finns i engelsk, franskt, spanskt och tyskt språkrum finns inte."

Jag kanske ska bli mer aktiv med bloggandet igen? Några månaders ledarskrivande och sedan början av september ett helt nytt yrke - informatörens - har gjort att bloggandet i princip legat på is. Men det känns lite lockande igen, faktiskt.

2 Comments:

Ralf Grahn said...

Marianne Ekdahl, Bengt O. Karlssons inlägg var motiverat, liksom berömmet till Europa-Nytt och dig.

Har du för övrigt märkt att Richard Brander har startat en ny blogg: http://bloggen.fi/brander ?

Själv har jag skrivit mycket på finska, men har för avsikt att varva med svenska och engleska framöver.

mvh
Ralf Grahn
http://grahnblawg.blogg.se

Per-Erik Berglund said...

Jag kan bara hålla med om berömmet från Bengt O Karlsson. Jag hoppas att det kanske inspirerar dig att börja blogga igen. Din röst behövs verkligen! Länkade till din blogg idag som ett bra ställa att hitta EU analyser på. Återigen - vi är många som behöver ta del av dina insikter kring EU problematiken och EU möjligheterna. Snälla Marianne, om du finner tid - skriv lite i din blogg om EU.