13 juli 2008

EU och bloggarna - fjädern som blev en höna

Europakrönikan 1-2 juli 2008
Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda


”EU vill registrera alla bloggare!” ”EU hotar yttrandefriheten!”
Så har det låtit i delar av svensk media och i den svenska bloggvärlden den senaste veckan. Uppeldade av den hätska FRA-debatten har opinionsbildare och integritetsdebattörer siktat in sig på en ny fråga: att EU vill strypa den fria opinionsbildning som sker i bloggvärlden.
Men självklart vill inte EU det. Det här är en klassisk anka.
I en rapport om mediekoncentration som antagits av Europaparlamentets kulturutskott, föreslås bland annat att bloggares rättsliga ställning måste klargöras och att det måste finnas rättsliga ramar för vem som är ansvarig för innehållet vid en rättsprocess. I sig är detta inte helt fel – delar av Internet är laglöst land. Ursprungligen fanns även ett hårresande förslag om kvalitetsmärkning av bloggare, men det fick tummen ner av utskottet.
Av denna fjäder blev det en höna i den svenska debatten.
Detta är inget formellt EU-förslag. Det har tillkommit på initiativ av en enskild parlamentariker, den estländska socialdemokraten Marianne Mikko. Hennes argumentation har varit betydligt värre än själva rapporten.
Det kommer knappast att omvandlas till bindande lag. Parlamentets så kallade egen-initiativ-rapporter kan vara betydelsefulla för de ledamöter som tagit fram dem, och som ett uttryck för en politisk vilja, men de brukar vara mycket snabbt glömda.
Det finns ingen risk att förslaget får någon större betydelse. Det som är ogenomtänkt och orealistiskt i rapporten kommer att röstas ner när det når parlamentets kammare i september. Var så säker.

Det är underligt att se hur en struntsak så lätt blåstes upp till en mediastorm. Men det fanns ett par faktorer som bidrog till det.
Det råkade vara en struntsak som passade alltför väl in i en medielogik där EU ofta påstås lägga näsan i blöt, ägna sig åt löjeväckande detaljstyrning eller hota att ta ifrån oss svenskar våra allra svenskaste traditioner.
Det råkade också vara en struntsak som passade som hand i handske i den debatt om övervakning och Storebrorsmentalitet som följt med den kontroversiella FRA-lagen. Först vill regeringen övervaka alla medborgare, och sedan vill EU registrera och kvalitetsmärka alla bloggare!

Stormen i vattenglaset säger något om hur många svenskar ser på EU. Men det säger också en del om vilka kunskaper svenska journalister har om EU, och särskilt om Europaparlamentet. Hade ett förslag motsvarande Mikkos lagts i riksdagen hade ingen tagit det på allvar, utan tagit det för vad det var – ett stolpskott av en enskild politiker, utan politiskt värde.
Så nästa gång du läser i en tidning eller på en blogg att ”EU vill införa ditten” eller att ”EU vill förbjuda datten” - tro inte allt du läser!

Marianne Ekdahl

Andra bloggar om: , , , , ,

2 Comments:

JorgenL said...

Det där lät väldigt mycket som "Sitt still i båten, det där är väl inget att tjafsa om."

Är det inte bra att folk engagerar sig mot stolliga förslag? Det låter på dig som att du inte tycker det.

Det finns mycket stolliga förslag som kommer i olika EU-sammanhang, många av dem med upprinnelser i olika särintressen som lobbar in dem hos enskilda ledamöter. Somliga av dem riktigt luriga och avsedda att ge effekter som ingen av parlamentarikerna riktigt inser.

Exempel på det är en del tillägg till telekompaketet som utskottsbehandlades i måndags där man återigen försökte få med formuleringar som var avsedda att kunna tolkas så att man ska kunna stänga av internetabonnemang för illegal fildelning, något som parlamentet redan sagt nej till tidigare. Lobbyisterna tycks numera jobba så att de tänker i två steg, tolkningsbara EU-direktiv, och sedan lobba för, ur deras synpunkt, gynnsammast möjliga tolkning när det ska bli nationell lag.

Därför finns det anledning att se upp med ALLT vad som kommer från det demokratiska underskottets hemort på jorden...

Bengt O. said...

Marianne: Ett ord i rättan tid. Men även svenska politiker försöker skära pipor i den Europafientliga vassen. Så sent som den 13/7 (!!!) skrev riksdagsman Karl Sigfrid (m) en artikel i Aftonbladet om EU och bloggar och hur hemskt allting är.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article2885353.ab

PS: Har ni hört att EU tänker förbjuda kanelbullar?