28 oktober 2006

Många frågetecken kvar runt Bildt

Varför talade inte Bildt om tidigare att han redan sålt aktierna i Vostok Nafta? Skälen han angett – att han varit på olika resor och att han ville invänta att Statsrådsberedningen utredde samtliga statsråds aktieinnehav – är ganska tunna.

Om Bildt verkligen sålde aktierna för ett par veckor sedan, hade han och Fredrik Reinfeldt kunnat bespara regeringen en hel del kritik och granskning genom att offentliggöra det. Har inte regeringen fått nog av PR-bakslag under de senaste veckorna?

När Bildt presenterades som utrikemsinister ansågs det vara ett genidrag. Han gav regeringen välbehövlig internationell erfarenhet. En internationellpolitisk hotshot, beundrad för sina insatser på Balkan. Med råge överglänste han sin företrädare Jan Eliasson, f.d ordförande i FN:s generalförsamling.

Hanteringen av av Bildts aktieinnehav har nu - kanske i onödan - skadat regeringen och förtroendet för utrikesministern.

Vad värre är, det vittnar inte om gott omdöme. Både Bildt och Reinfeldt borde förstått att en utrikesminister som behöver förhandla om ryska energileveranser inte själv kan ha ekonomisk nytta av av rysk gasexport blomstrar. Gentemot "putiniseringen" av det ryska samhället och de starkare auktoritära tendenserna krävs det en tuff hållning, vilket är oförenligt med intressen knutna till rysk utrikespolitik. Vostok Nafta har det mesta av sina tillgångar i Gazprom, som av Vladimir Putin används som ett medel i den ryska utrikespolitiken.

Om inte Bildt och Reinfeldt förstått det, är det allvarligt. När Reinfeldt för några dagar sedan försvarade Bildt med att ministrar också måste få äga aktier, verkade han varken inse frågans betydelse eller veta att Bildt inte hade aktierna kvar.

Affärerna runt Borelius, Stegö Chilò, Billström och Borg luktar mer av de gamla moderaterna än de nya. Den bilden förstärks nu, tyvärr.

Andra bloggar om: ,

0 Comments: